Los innerlijke conflicten op voordat het energievreters worden

Jun 07, 2024

In ons dagelijks leven ervaren we vaak een strijd tussen wat we bewust willen en wat ons onderbewuste ons influistert. Deze dynamiek kan worden vergeleken met een bootje (ons bewuste brein) dat een bepaalde richting op wil, maar wordt gehinderd door een sterke onderstroom (ons onderbewuste), wat leidt tot onrust en besluiteloosheid. Dit gevoel van innerlijke conflicten en strijd kan resulteren in het ervaren van situaties als problematisch, zelfs als we rationeel weten wat we willen of moeten doen.

Gelukkig zijn er methodes die kunnen helpen om deze innerlijke conflicten op te lossen en rust en helderheid te vinden. De onderstaande gestructureerde aanpak helpt je de onderstroom te kalmeren, wat resulteert in een gevoel van congruentie en eenvoud bij het maken van keuzes.

De Onderstroom Methode: Rust Creëren in Je Onderbewuste en Congruentie Bereiken

Stap 1: Herkennen van de Onderstroom

De eerste stap in de Onderstroom Methode is het bewust worden van de onderstroom die je beïnvloedt. Dit houdt in dat je erkent dat er een verschil is tussen je bewuste verlangens en je onderbewuste gevoelens en overtuigingen. Stel jezelf vragen zoals:

  • "Wat voel ik echt over deze situatie?"
  • "Welke tegenstrijdige gedachten heb ik hierover?"

Stap 2: Bewust Worden van Conflicterende Delen

Vervolgens ga je de verschillende 'delen' binnen jezelf identificeren die in conflict zijn. Deze delen vertegenwoordigen verschillende aspecten van je persoonlijkheid, zoals de rationele kant die je vertelt wat je zou moeten doen, en de emotionele kant die andere verlangens en angsten heeft. Schrijf deze conflicterende delen op en geef ze een naam of beschrijving.

Stap 3: Dialoog Faciliteren

Nu je de conflicterende delen hebt geïdentificeerd, is het tijd om een dialoog tussen deze twee te faciliteren. Dit kun je doen door elk deel te visualiseren en hen een gesprek met elkaar te laten voeren. Dit kan ook schriftelijk door middel van een gestructureerd dialoogproces:

  • Deel A: Beschrijf je standpunt en zorgen.
  • Deel B: Beschrijf je standpunt en zorgen.
  • Zoek naar gemeenschappelijke doelen en waarden tussen de delen.

Stap 4: Integreren van de Delen

Nadat beide delen hun standpunten hebben geuit, is de volgende stap om de gemeenschappelijke doelen en waarden te identificeren. Vaak hebben de conflicterende delen dezelfde uiteindelijke intentie, zoals het willen van veiligheid, geluk of succes, maar verschillen ze in hun aanpak. Stel jezelf vragen zoals:

  • "Wat willen beide delen werkelijk bereiken?"
  • "Hoe kunnen deze doelen op een harmonieuze manier worden geïntegreerd?"

Stap 5: Rust Creëren in de Onderstroom

Door de gemeenschappelijke grond te vinden en een integratie van de delen te bereiken, zul je merken dat de onderstroom rustiger wordt. Je bewuste en onderbewuste brein liggen nu meer op één lijn, waardoor je niet langer dezelfde situatie als problematisch ervaart. Dit creëert een gevoel van innerlijke rust en congruentie.

Stap 6: Actie Ondernemen vanuit Congruentie

Nu de onderstroom rustiger is en je een gevoel van congruentie hebt bereikt, kun je met vertrouwen actie ondernemen. Beslissingen nemen wordt eenvoudiger en je voelt je zelfverzekerd en kalm. Voer een concrete stap uit die aansluit bij de nieuwe, geïntegreerde richting die je hebt gevonden.

Praktische Toepassing

Het toepassen van de Onderstroom Methode in je dagelijks leven kan je helpen om effectiever om te gaan met interne conflicten en stress. Bijvoorbeeld, als je merkt dat je moeite hebt om een belangrijke beslissing te nemen, kun je een moment nemen om de Onderstroom Methode te gebruiken. Herken de onderstroom, faciliteer een dialoog tussen de conflicterende delen, en werk naar een integratie toe. Je zult merken dat de onrust afneemt en je een duidelijker en meer congruent pad kunt kiezen.

Conclusie

De Onderstroom Methode biedt een gestructureerde manier om de onderstroom van ons onderbewuste te kalmeren en een gevoel van congruentie te bereiken. Door de conflicterende delen binnen onszelf te identificeren en te integreren, kunnen we innerlijke rust vinden en effectiever beslissingen nemen. Dit leidt tot een meer harmonieuze en bevredigende levenswijze, waarin we niet langer worden tegengehouden door interne conflicten maar in staat zijn om vol vertrouwen onze gewenste koers te varen.

Wil je diepgaandere technieken leren en aan jezelf werken?

Wil je meer leren over hoe je dichter bij je werkelijke zelf komt. Hoe je voorbij de oude stemmetjes van de oude zelven gaat om rust en congruentie in je leven te brengen? Doe dan mee met ons nieuwe programma! In dit programma begeleiden we je stap voor stap, onder meer bij het identificeren en integreren van conflicterende delen binnen jezelf, zodat je innerlijke rust en helderheid kunt ervaren.

We helpen je ook bij het loslaten van oude patronen en energievreters die je niet langer dienen, zodat je met een frisse en energieke mindset verder kunt groeien. Voor meer informatie en om je aan te melden, stuur ons een DM. We kijken ernaar uit om je te helpen op jouw reis naar persoonlijke groei en harmonie!

In mijn programma YOU GROW, YOU GO leer ik je in een kort traject bewuster van jezelf te worden en kom je dichter bij je eigen kern. Leren leven en leiden vanuit je essentie, met je eigen innerlijke kracht. Dan ben je in staat te transformeren.

Lees Meer