hoe stress en burn-out voorkomen
burn-out

Hoe Stress en Burn-out Voorkomen: Ontdek de Sleutels tot Een Gebalanceerd Leven

Mar 05, 2024

Stress en spanning zijn onvermijdelijke metgezellen in ons dagelijks leven. Ze kunnen een gezonde prikkel zijn om onze prestaties te verbeteren, mits we ze in evenwicht houden met rust en balans. Maar de realiteit laat vaak een ander beeld zien.

In een wereld gekenmerkt door constante maatschappelijke druk en razendsnelle veranderingen, is het moeilijk om ons eigen pad te vinden. Nog uitdagender is het om te weten wat we als unieke individuen nodig hebben om in balans te blijven.

Schrik niet, maar 1 op de 5 mensen in de Nederlandse beroepsbevolking wordt geconfronteerd met een burn-out of burn-outklachten. Dit heeft niet alleen een enorme impact op individuen, maar ook op de Nederlandse economie, met een kostenplaatje van meer dan 3 miljard euro per jaar. Bedenk eens wat we met dat bedrag zouden kunnen bereiken! Het zou kunnen worden ingezet om wereldproblemen op te lossen. Het is duidelijk dat we deze situatie niet langer kunnen negeren.

De Oorzaken van Stress en Burn-out: Een Samenspel van Interne en Externe Factoren

Vooral na de COVID-19-pandemie is de druk om te presteren nog verder toegenomen. Het gevaar van een burn-out ligt op de loer na een lange periode van emotionele, mentale en psychische overbelasting. Vaak wordt gezegd dat langdurige stress, hoge werkdruk en problemen op de werkvloer kunnen leiden tot een burn-out. Externe stressfactoren spelen een belangrijke rol, maar laten we de interne factoren niet vergeten. Deze interne factoren vergroten ook de kans op een burn-out, en vaak is de oorzaak een combinatie van werk gerelateerde, persoonlijke en innerlijke factoren die leiden tot chronische stress en vermoeidheid.

Externe persoonlijke factoren

Externe persoonlijke factoren omvatten ingrijpende levensgebeurtenissen zoals het verlies van dierbaren, scheiding, trauma of ongevallen. Deze gebeurtenissen kunnen tijdelijke druk veroorzaken, maar emotionele en mentale verwerking is essentieel om volledig te herstellen. Werk gerelateerde externe factoren zijn onder andere reorganisaties, discriminatie en overwerk.

Persoonlijke interne factoren

Vaak over het hoofd gezien zijn de persoonlijke interne factoren. We stellen hoge eisen aan onszelf en worden uit onze comfort zone geduwd. Dit kan diepgewortelde angsten, een laag zelfbeeld en perfectionisme activeren. Hoe je met deze interne factoren omgaat, met andere woorden, jouw denkwijze, gevoelens en gedrag, bepaalt de mate van energieverlies. Als je onzeker wordt over jezelf, raak je emotioneel afhankelijk van anderen. Dit leidt tot een vermindering van jouw energie. Het maakt je onzeker over jezelf, je mogelijkheden op het werk en zelfs over je toekomst perspectief.

De combinatie van externe en interne factoren resulteert in een verhoogd energieverbruik. Als je bijvoorbeeld een stressvolle baan hebt en privé zaken niet soepel lopen, kost dat veel energie. Uiteindelijk leidt dit tot persoonlijke en werk gerelateerde onzekerheid. Je ziet het dan allemaal wat somberder. Het wordt een energievreter, waarbij je geest en lichaam uiteindelijk opgeven.

{Wil je meer informatie over dit onderwerp, boek dan een vrijblijvend gesprek en ontdek wat we voor jou kunnen betekenen}

Werken aan je Mindset

Jouw mindset, dus jouw manier van denken, roepen gevoelens en emoties op. Deze zorgen ervoor dat jij bepaalde beslissingen neemt of hoe jij handelt in jouw leven. De (onbewuste) bagage die je hebt verzameld uit het verleden en vorige levens zijn bepalend voor dit handelen en daarmee jouw succes of liever gezegd jouw resultaat in het leven! Daarnaast heb jij conditioneringen en overtuigingen die direct van invloed zijn op de mate van stress en spanning die je ervaart, evenals op jouw vermogen om doelen te bereiken. Deze bagage heeft ook een negatief effect op je energieniveau en beïnvloedt wat je aantrekt in je leven. Het kan je zelfs leegzuigen en er voor zorgen dat je in de secundaire emoties blijft hangen. Ze vormen het beeld dat jij van het leven hebt.  

Je mindset vormt de kern van jouw succes, zowel in je persoonlijke als zakelijke leven. Het beïnvloedt hoe je je voelt, denkt, handelt en reageert, en bepaalt uiteindelijk welke stappen je wel of niet onderneemt. Zelfs als je van nature positief ingesteld bent, kan deze bagage je in de weg staan.

Leer Jezelf Kennen

In deze tijd is het onvermijdelijk dat je jezelf goed leert kennen om controle over jezelf te krijgen:

  •           Begrijp hoe je reageert op externe en interne factoren.
  •           Leer om te gaan met spanningen en emoties.
  •           Ontdek patronen in je denken, voelen en handelen.
  •           Ken je karakter en persoonlijkheid.
  •           Ontdek wat jou uniek maakt en wat je toegevoegde waarde is.

Hoe beter je jezelf kent, hoe gemakkelijker het wordt om aan je eigen behoeften te voldoen en grenzen te stellen. Bovendien is het van cruciaal belang om te ontdekken wat jouw toegevoegde waarde is, want dit onderscheidt jou op de markt en, belangrijker nog, helpt je te begrijpen wie je werkelijk bent. Zo word je de creator van je eigen leven.

Basisvaardigheden voor persoonlijke groei zijn te leren, maar vaak hebben we hulp nodig bij diepgaandere ontwikkeling omdat we onze eigen blinde vlekken niet kunnen zien. Het is van essentieel belang om te beseffen dat externe factoren niet kunnen worden opgelost zonder aandacht te schenken aan de interne factoren. Dit is de sleutel tot echte verandering.

Er is zoveel onbenut potentieel in ons allemaal. Laat het niet verloren gaan. Ga de uitdaging aan en maak iets moois van de reis die je hier mag maken.

Heb je de moed om jezelf onder ogen te zien en te groeien, zodat jij bewuster wordt van jezelf en daarmee van meer betekenis bent?

Als je klaar bent om de reis van zelfontdekking en groei aan te gaan, neem dan contact met me op. Samen kunnen we bekijken wat je nodig hebt om in een stroomversnelling te komen. Klik hier om een gratis groeigesprek met mij te boeken, waarin ik je meer kan vertellen.

Groeien naar de Toekomst

Om te groeien naar een toekomst zonder burn-out, is het van essentieel belang dat we zowel individueel als collectief actie ondernemen. Leiders kunnen een cultuur van welzijn en zelfzorg bevorderen, terwijl individuen hun spirituele reis kunnen omarmen om innerlijke kracht te vinden. Samen kunnen we bouwen aan een toekomst waarin burn-out niet langer de norm is, maar veerkracht en welzijn centraal staan.

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Aarzel niet om een berichtje te sturen. We nemen  vrijblijvend contact met je op.

Schrijver: Ik ben Isabella, een transformatiecoach voor leiders die vanuit hun hart willen leiden en innerlijk werk willen verrichten om het verschil te maken in hun werk of bedrijf. Alleen door dit innerlijke werk kun je succesvol worden en transformationele visies en strategieën ontwikkelen.

In mijn programma "YOU GROW, YOU GO" leer ik je in korte tijd bewuster van jezelf te worden en dichter bij je eigen kern te komen. Hierdoor kun je vanuit je essentie leven en leiden, met je eigen innerlijke kracht. Dit stelt je in staat om te transformeren, een groeimindset te ontwikkelen en weer volledig in de flow te komen.

Laat deze boodschap een inspiratie zijn om stress en burn-out te voorkomen, en om te werken aan een gezonder, gebalanceerd en succesvoller leven.

 

Liefdevolle groeten,

Isabella ♣♥

In mijn programma YOU GROW, YOU GO leer ik je in een kort traject bewuster van jezelf te worden en kom je dichter bij je eigen kern. Leren leven en leiden vanuit je essentie, met je eigen innerlijke kracht. Dan ben je in staat te transformeren.

Lees Meer