navigeer-volgens-jouw-pad

Hoe kun je stress en een burn-out voorkomen?

Een gezonde dosis stress en spanning horen bij het dagelijkse leven. Het perfecte plaatje, in combinatie met rust en balans. Als alles in lijn is met jouw bestemming dan zul je tevreden zijn met wie je bent en wat je doet en heb je geen last van spanningen die dagelijks op je pad komen. De praktijk wijst anders uit.

Vooral door de hoge druk van de maatschappij én de super snelle veranderingen in de wereld, kan het ontzettend lastig zijn om te bepalen wat jouw eigen pad is. Laat staan dat je weet wat je als uniek persoon nodig hebt om in balans te blijven.

1 op de 5 mensen van de Nederlandse beroepsbevolking kampt met een burn-out of burn-out klachten. Dit kost de Nederlandse economie ruim 3 miljard euro per jaar. Hoeveel? Ja een drie met negen nullen! Holy shit. Stel je eens voor wat je met dat bedrag kunt doen! Je zou er wereldproblemen mee kunnen oplossen. Ontzettend zonde dus!

Oorzaken stress en burn-out een mengeling van externe en interne factoren!

Vooral na Corona is de prestatie druk nog hoger geworden. De kans op een burn-out ligt op de loer! Na een lange periode van emotionele, mentale en psychische overbelasting heb je grote kans op een burn-out. Althans, vaak wordt gezegd dat langdurig onder stress staan, hoge werkdruk en problemen op de werkvloer kan leiden tot een burn-out. Stress veroorzaakt door externe factoren spelen een rol maar ook de interne factoren vergroten de kans op een burn-out. De oorzaak van een burn-out is dus vaak een combinatie van werk, privé en innerlijke factoren die leiden tot chronische stress en vermoeidheid.

Persoonlijke externe factoren zijn ingrijpende levensgebeurtenissen zoals bijvoorbeeld verlies van dierbare, scheiding, trauma, ongeluk. Deze zorgen ervoor dat je tijdelijk onder druk staat. Emotioneel en mentaal heb je hier een verwerkingsproces voor nodig zodat je goed herstelt. Werkgerelateerde externe factoren zijn een reorganisatie, discriminatie, overwerken.

De persoonlijke interne factoren worden vaak over het hoofd gezien. We zijn gewend om de lat voor onszelf hoog te leggen. We worden uit onze comfort zone gehaald. En dan wordt er van alles in je getriggerd. Faalangst, laag zelfbeeld, perfectionisme, etc. Hoe je hiermee omgaat dat wil zeggen; jouw manier van denken, voelen en handelen bepaalt de mate van energie verlies. Als jij niet meer zeker bent over jezelf dan word je emotioneel afhankelijk van een ander. Deze persoon heeft namelijk wel de energie die jij mist. Je geeft daardoor je energie af doordat je onzeker bent geworden over jezelf, de mogelijkheden in het werk en ook de toekomst.

De combinatie van externe en interne factoren zorgen ervoor dat je extra energie verbruikt. Als je bijvoorbeeld vervelend en stressvol werk hebt, privé loopt het ook niet lekker dan kost dat veel energie. Uiteindelijk leidt dit tot persoonlijke en werkgerelateerde onzekerheid waardoor je jouw toekomst beeld niet meer rooskleurig inziet. Het wordt een energy-drainer met als effect dat je geest en lichaam blokkeren en uiteindelijk opgeven.

Werk aan je mindset

Jouw mindset en ook de ballast die je bij je draagt, opgedaan door ervaringen in het verleden en vorige levens, bepaalt dus voor 95% jouw succes! Denk bij deze ballast aan beperkende gevoelens, overtuigingen en angsten. Deze ballast bepaalt direct de mate van stress en spanning die jij ervaart in bepaalde situaties en of iets wel of niet lukt in jouw leven. Deze ballast heeft een negatief effect op jouw energie niveau en op datgene wat jij aantrekt in je leven. Bovendien zorgt het ook voor verlies van positieve gevoelens en daardoor word je weer afhankelijk van anderen.

Je mindset vormt de basis van hoe succesvol je bent zowel privé als zakelijk. Het vormt de basis van hoeveel vertrouwen je hebt in jezelf en dus ook het vertrouwen in je bedrijf. Het bepaalt hoe jij je voelt, hoe je denkt, handelt en reageert en uiteindelijk welke stappen je wel of niet maakt in je leven en in je onderneming. Ook al heb je een gezonde dosis positiviteit in jezelf.

Leer jezelf kennen

Een onontkoombaar feit in deze tijd is dat je jezelf moet leren kennen om de controle over jezelf te hebben:

  1. Weet hoe jij reageert op externe en jouw interne factoren.
  2. Leer hoe je met spanningen en emoties om moet gaan.
  3. Ontdek je patronen in denken, voelen en handelen.
  4. Weet wat je karakter en persoonlijkheid is.
  5. Weet wat jouw toegevoegde waarde is.

Hoe beter je jezelf kent, hoe gemakkelijker het is om rekening te houden met je eigen behoeften. Dan kun je op tijd grenzen stellen. Daarnaast is het belangrijk om te ontdekken wat jouw toegevoegde waarde is want daarmee kun jij je onderscheiden in de markt maar nog belangrijker: DAN WEET JE WIE JEZELF BENT. En dus kun je handelen volgens jouw eigen principes.

De basis principes van levensvaardigheden zijn gemakkelijk te leren. Toch wijst de praktijk anders uit. Mijn advies is daarom om te beginnen met de basis beginselen en hulp te vragen bij diepgaande ontwikkeling. Daar heb je echt hulp bij nodig omdat je zelf de blinde vlekken niet kunt aanpakken.

Onthoud dat je de externe factoren niet kunt oplossen zonder naar de interne factoren te kijken. Gemiste kans dus als je het niet bij de kern aanpakt!

Er wordt zo veel potentieel onbenut gelaten, laat dit voor jezelf niet gebeuren! Ga aan de slag en maak iets moois van de reis die je hier mag maken.

Wil je meer lezen over burn-out of stress? Lees dan hier verder.

Ik wens je veel beweging en groei.

Liefs Isabella ♣♥

Ps. Heb jij moed om jezelf aan te kijken en te groeien? Zodat ook jij impact kunt gaan maken en van betekenis kunt zijn voor de wereld? Neem dan contact met me op. Dan kijken we wat er nodig is, zodat ook jij in de stroomversnelling komt. Boek hier een gratis inzichten gesprek met mij. Dan vertel ik je er meer over.

Wil je meer informatie of heb je vragen? Stuur gerust een berichtje.
Ik neem dan snel vrijblijvend contact met je op.

Isabella is transformatie coach voor leiders die vanuit het hart willen leiden en innerlijk werk willen doen om het verschil te maken met hun werk of bedrijf. Alleen dan kun je succesvoller worden en komen tot transformationele visies en strategieën. 

In mijn programma YOU GROW, YOU GO leer ik je in een kort traject bewuster van jezelf te worden en kom je dichter bij je eigen kern. Leren leven en leiden vanuit je essentie, met je eigen innerlijke kracht. Dan ben je in staat te transformeren. Je hebt een growth mindset ontwikkeld en bent weer volledig in de flow.