Bellaarts - uit je comfortzone

Kom uit je comfortzone, daar start je groei.  

De langste dag van het jaar is voorbij. Een heel nieuw jaar van mogelijkheden komt er weer aan. Kom jij dan uit je comfortzone zodat je een jaar volop groei ervaart? Weet je hoe je hiermee om kunt gaan? Besef je dat alles wat je tot nu toe hebt meegemaakt, niet voor niets is. Het is de bedoeling om door je voorbije gevechten te gaan. Ze zijn gekomen om je in staat te stellen te groeien. Want er is geen groei als er geen strijd is.

“Veel mensen verliezen hun kansen omdat ze niet weten wat ze ermee moeten doen als deze zich aandienen!”

En ja, dat is mij ook al een paar keer overkomen. Daarom weet ik als geen ander hoe je moet navigeren om de juiste stappen te zetten.

Weet dat in ieder van ons een gevangen ziel zit die zich wil bevrijden van alle pijn en kwalen en die ons ervan weerhouden om te gaan doen wat je zo graag zou willen doen. Bevrijden we hem niet, dan blijf je in de comfortzone.

Waarom kiezen voor middelmatigheid en comfortzone?

Vaak is middelmatigheid de voorkeur, zo blijf je in de comfortzone. Niet dat je daar bewust voor kiest. Dat gaat vanzelf omdat je zo geprogrammeerd bent. Met alle gevolgen van dien. Het is belangrijk dat je weer in je eigen kracht komt te staan zodat je gaat doen wat echt belangrijk voor je is. Maar dan is er een schuldgevoel, zelfwantrouwen of angst, wat je weerhoudt om in actie te komen. Je geeft je energie af en daarmee verlies je de macht over jezelf. Ergens wil je wel uit je comfortzone stappen. Iets doen wat je nog niet eerder hebt gedaan en een leven creëren dat voldoening geeft, je uitdaging biedt en helpt te ontwikkelen. Maar dan heb je wel een dosis lef en zelfvertrouwen nodig. En in deze uitdaging zul je jouw groei vinden. Dat geeft je lekker veel voldoening.

Laten we eens kijken naar 8 manieren waarop je groei voorkomt en hoe je dit kunt veranderen.  

Zeg je vaak “Ja”, terwijl je eigenlijk “Nee” zou willen zeggen?

Heb je het gevoel dat je ervoor moet zorgen dat iedereen het goed heeft, maar laat je jezelf onder aan de lijst staan?

Misschien ben je geneigd om anderen te behagen omdat je diep van binnen bang bent om ze teleur te stellen.

Als je een liefdevol, empathisch persoon bent, word je misschien van nature een verzorger in elke situatie. Misschien vind je het leuk om de “go-to” persoon te zijn wanneer iemand anders een probleem heeft. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan hoe dit jou negatief kan beïnvloeden als je zelf nog niet aan je eigen beperkte gevoelens en overtuigingen hebt gewerkt?

Maak je je zorgen over wat andere mensen zouden denken als je je eigen beslissingen zou nemen?

Deze angsten kunnen je het gevoel geven dat je niet waard bent wat je echt verlangt.

En je verdient het om de dingen te hebben die je echt wilt!

♥Zoek middels nieuwsgierigheid naar waarom je je niet waardig voelt om leuke dingen te doen. En oefen dan om meer van de dingen te doen die je echt leuk vindt! Maak eens een lijstje van wat je graag zou willen. Koop wat bloemen voor jezelf. Boek die pianoles. Plan een massage.

♥Natuurlijk is het liefdevol om voor anderen te zorgen. Maar als je nooit iets voor jezelf doet, zou je wel eens kunnen eindigen met een leven dat andere mensen voor jou hebben bepaald. Als je jezelf geen prioriteit geeft, zul je je niet alleen minder tevreden voelen, maar het kan je ook lichamelijk en emotioneel uitputten.

♥Besef dus dat het weggeven van je macht moet stoppen. Door je schuldgevoel los te laten kun je beginnen met jezelf te eren en te vertrouwen.

Heb je je ooit boos gevoeld omdat je niet echt gehoord werd? Heb je het gevoel dat je veel te zeggen hebt, maar dat niet veel mensen naar je luisteren?

Soms is het makkelijk om passief agressief of ‘kortaf’ tegen anderen te zijn, zonder dat je het door hebt.

Dit kan komen omdat je je al een hele tijd machteloos voelt.

Als je je stiekem niet gewaardeerd hebt gevoeld, is het misschien tijd om jezelf af te vragen waarom je niets van je hebt laten horen.

Neem de tijd om bij jezelf te rade te gaan en te zien of je je overweldigd voelt door je verantwoordelijkheden.

♥Vraag om steun. Aan wie zou je om steun kunnen vragen? Als je het niet vraagt, zul je jezelf nooit toestaan om de voordelen van het ontvangen te begrijpen.

♥En als je niet openstaat om te ontvangen, is het makkelijk om je teleurgesteld te voelen in je relaties. Het is veilig om hulp te vragen. Je hoeft het niet alleen te doen.

♥En als je je gesteund voelt, ben je in staat om terug te geven zonder wrok op te bouwen. Maar wel zo dat het je geen energie kost.

Hoe eenvoudig het ook klinkt, diep ademhalen voordat je reageert op iets in het leven kan een game-changer zijn. Hoe vaak reageer je op een verzoek zonder adem te halen of een moment te nemen om na te denken? Vaker dan je denkt! Het is een automatische reactie van het menselijke systeem; de ademhaling wordt beïnvloed zodra er iets in je getriggerd wordt. Vele reageren dan gewoon op wat het leven hen toewerpt. Maar als je kunt leren om in plaats van direct te reageren, eerst rustig te ademen, kan dat je helpen om meer in controle te zijn.  Ademhalen is een van de meest effectieve manieren om dit te doen. Als je je verbonden voelt met je adem, voel je je verbonden met je lichaam. En je lichaam en ademhaling zijn middelen waar o.a. je kracht ligt.

Laten we zeggen dat iets je op het werk getriggerd heeft. Misschien heeft je collega de eer gekregen voor het verslag dat je schreef. Dan ben je een beetje gekwetst en wellicht boos. En als je op deze manier getriggerd wordt, ben je meestal ook gestopt met ademen.

Maar dit zijn de momenten dat je je adem het hardst nodig hebt. Door adem te halen voorkom je dat je overreageert. En voorkom je een stress reactie in je lichaam.  Als je eraan denkt om te ademen, zul je in staat zijn om in je kracht te blijven.

Heb je een idee hoe vaak je het woord sorry gebruikt? Heb je ooit gemerkt dat je je verontschuldigt als iets niet jouw schuld is? Dit kan een manier zijn om je macht op te geven zonder dat je het door hebt.

Word nieuwsgierig naar waarom je je verontschuldigt.

Misschien heb je wel eens een relatie gehad waarin de ander jou de schuld gaf van zijn problemen? Je bent misschien een gewetensvol persoon, maar niet alles wat er gebeurt is jouw verantwoordelijkheid.

Kijk eens hoe het voelt om het woord “sorry” uit je vocabulaire te schrappen.

Dus in plaats van te zeggen “Het spijt me dat ik te laat ben” zou je kunnen zeggen, “Dank voor je geduld. Er was veel verkeer vandaag”.

Je zult verbaasd zijn hoe snel je je krachtiger zult voelen als je deze simpele verandering maakt!

Vind je dat je de neiging hebt om confrontaties uit de weg te gaan?

Misschien op een bepaald punt in je leven, werd je geleerd dat woede niet acceptabel is.  Als dat zo is, heb je misschien geleerd om je woede stilletjes weg te stoppen. Stel je nou eens voor dat je woede eigenlijk je kracht is?

Als deze energie dus onderdrukt wordt, zul je je machteloos voelen. De energie van woede laat je zien waar je grenzen zijn overschreden! Woede kan je helpen te onderscheiden wat goed voelt, wat niet, en waar er belangrijke veranderingen moeten worden gemaakt, waardoor je weer in je kracht komt te staan.

Het is dus heel lief voor jezelf om te leren hoe je boosheid op een gezonde manier los kunt laten. Het is noodzakelijk om uit deze energie te komen. Je kunt je woede kanaliseren via dingen als creatief schrijven, schilderen, dansen, of intens sporten.

Nuttige manieren om woede door je lichaam te laten stromen, zonder dat het eruit explodeert of vast komt te zitten in je lichaam.

Emoties zijn gewoon energie, dus als je je vast voelt zitten op een bepaalde manier in je leven, weet dan dat het energie is die gevraagd wordt om eruit te bewegen op cellulair niveau.

Soms is het makkelijk om echte innerlijke kracht te verwarren met het ego dat je probeert veilig te houden.

Als je je niet zelfverzekerd voelt, en je wilt je krachtiger voelen, dan kan het zijn dat je je aangetrokken voelt tot zaken die je zekerder maken. Je voelt je aangetrokken aan alles waarvan je denkt dat het je meer waarde geeft. Het is makkelijk om je kracht weg te geven door naar anderen te luisteren in plaats van op jezelf te vertrouwen. Er is niets mis mee om geïnspireerd te worden door andere mensen. Maar te snel je eigenwaarde proberen op te vijzelen kan betekenen dat je niet eerst de innerlijke bronnen hebt ontwikkeld om met de uitdagingen van het leven om te gaan.

Besteed in plaats daarvan wat tijd aan het beoefenen van bijvoorbeeld zelfcompassie, dan zul je beginnen met het ontwikkelen van een rustigere innerlijke kracht.

Kijk of je het verschil kunt opmerken tussen je ego dat je op een dwaalspoor brengt en je intuïtie die je vooruit leidt.

Door je eigen energie aan te boren en te luisteren naar je innerlijke stem, kun je verstandiger beslissingen nemen. Zo kom je makkelijker uit je comfort zone.

Het is onmogelijk je krachtig te voelen zonder gezonde grenzen. Wil je je gevoed voelen, klaar voor interactie met de wereld en in staat om anderen te helpen? In welke vorm dan ook. Dat kan alleen als je weet waar jij ophoudt, en een ander begint.

Je geeft misschien je energie en kracht weg door open en beschikbaar te blijven voor iedereen. Maar het is meer dan oké om een afspraak in de agenda af te zeggen, je telefoon uit te zetten, of om ruimte te vragen in je relaties. Als je goede grenzen oefent met anderen, weet je ook wanneer je niet hoeft te reageren.

Zo blijf je krachtiger.

De sleutel tot leven in je persoonlijke kracht is te blijven luisteren naar en te vertrouwen op wat voor jou als waar voelt.

Hoe meer je jezelf leert kennen, hoe meer vertrouwen je zult krijgen in het luisteren naar je innerlijke stem.

En dat is waar je ware persoonlijke kracht huist.

Laat me deze verder uitleggen.

Vaak ligt het antwoord op veel problemen in het leven diep in jezelf begraven, wachtend om ontdekt te worden… Maar de meeste mensen ontdekken ze nooit. Juist omdat je niet weet waar je op moet letten. Een constante, eindeloze stroom van gedachten overschreeuwt deze antwoorden, hoe wanhopig er ook geroepen wordt om gehoord te worden.

De mensen die deze antwoorden horen, zijn degenen die hun geest tot rust brengen en luisteren. Ieder mens heeft een andere manier om zijn geest tot rust te brengen.

Het beoefenen van een 10 minuten durende meditatie -elke ochtend- werkt voor mij…

Voor een vriendin van me werkt 20 minuten sporten beter…

Zoals alles in het leven, is er niet één juiste manier. Maar ik moedig je aan om een manier te vinden die voor jou werkt. Zodat je kan beginnen met het ontdekken van je eigen innerlijke wijsheid.

Als je voortdurend weerstand ondervindt, -bv. je auto gaat uit het niets kapot, je raakt voortdurend dingen kwijt of je gezondheid begint achteruit te gaan-, weet dan dat het zeker tijd is om met je innerlijke groei aan de slag te gaan.

Macht afgeven, kost energie en blokkeert groei. Uit je comfortzone komen geeft energie.

Als jij zelfverzekerd door het leven gaat, zul je merken dat je de kracht hebt om dingen aan te trekken voor je werkelijke bedoeling. Het vinden van je aanleg en potentieel gedurende deze ontdekkingsreis is je voorbereiding. Om dat te bereiken moet je wel uit je comfortzone komen.

Dit gaat over meesterschap, niet over gericht zijn op spiritualiteit of groei om je vaardigheden wat aan te scherpen. Geen afwachtend proces, maar gericht handelen. Het is een voortdurende stroom van de juiste acties, waarnemingen, uitwisselingen en energie. Totdat deze energie in jouw compleet is en zich fysiek manifesteert.

Treed de realiteit tegemoet zoals die is en accepteer wat er op dit moment met je gebeurt. Zo ONTVANG je belangrijke inzichten.

Je hogere zelf geeft je niet altijd wat je wilt, maar het geeft je wat je nodig hebt om je te verheffen, om je te breken, om je te verlaten, om van je te houden, en om ervoor te zorgen dat je uiteindelijk wakker wordt voor wie je bent!

Het overkomt ons allemaal wel een keer!

Bewustzijn is geen keuze, het is een noodzaak dat vanzelf op je pad komt. Alleen zo krijg je de nieuwste inzichten in authentiek leiderschap en kun je een creatief en onderscheidend vermogen ontwikkelen. Upgrade je kennis en vaardigheden. Schoon je systeem op. Kom uit je comfortzone. Nu kun je het nog doen. Tot het einde van het jaar is het nog aftrekbaar van de belasting. Ik daag je uit om te starten!

Ik wens je een maand vol beweging en groei.

Liefs Isabella ♣♥

Ps. Heb jij moed om jezelf aan te kijken en te groeien? Zodat ook jij impact kunt gaan maken en van betekenis kunt zijn voor de wereld? Neem dan contact met me op. Dan kijken we wat er nodig is, zodat jij ook in de stroomversnelling komt. Boek hier een gratis inzichten gesprek met mij. Dan vertel ik je er meer over.

Wil je meer informatie of heb je vragen? Stuur gerust een berichtje.
Ik neem dan snel vrijblijvend contact met je op.

Isabella is mindset en business coach voor leiders die vanuit het hart willen leiden en innerlijk werk willen doen om het verschil te maken. Alleen dan kun je succesvoller worden en komen tot transformationele visies en strategieën. Iedere maand plaats ik hier een blog en heb je de mogelijkheid een reactie te plaatsen.

In mijn programma YOU GROW, YOU GO leer ik je in een kort traject bewuster van jezelf te worden en kom je dichter bij je eigen kern. Leren leven en leiden vanuit je essentie, met je eigen innerlijke kracht. Dan ben je in staat te transformeren. Je hebt een growth mindset ontwikkeld en bent weer volledig in de flow.