Tijd om dogma’s te doorgronden. Wie heeft er gelijk?

Soms krijg ik de reactie: ‘Je haalt bestaande dogma’s onderuit’. En dan komt er een discussie op gang. Ingewikkeld. Wie heeft er dan gelijk? Degene die gelooft in de bestaande dogma’s en daarmee dus overtuigd is van zijn gelijk of degene die ziet dat het anders is?

Hoe komt het toch dat we altijd denken dat we gelijk hebben? Waarom we stellig blijven vasthouden aan patronen en (geloofs)overtuigingen? Zijn we alleen in staat om anders te denken als we een ander bewustzijn krijgen? Kunnen we ons dan verplaatsen in de mindset van een ander, en dan begrijpen dat ze gelijk hebben, gebaseerd op hun gedachten?

Wat is een dogma?
Allereerst wil ik nog even helder stellen wat een dogma is: het is een leerstelling die door een religie, ideologie of organisatie als onbetwistbaar wordt beschouwd. Een dogma is een concept ter onderbouwing van een gedachtegoed, daarom wordt de aanhanger van dit gedachtegoed geacht er niet van af te wijken en het nooit aan te vechten. Bron: Wikipedia

Met deze uitleg kun je dus moeilijk verwachten dat wanneer iemand overtuigd is van een bepaalde stelling, zich makkelijk kan verplaatsen in een andere zienswijze. In deze situatie heeft ieder persoon gelijk omdat het gevormde beeld past in zijn belevenis wereld van waarden en normen. Pas als hij herhaaldelijk in de praktijk anders zal ervaren, is hij in staat zijn mening te herzien. Een discussie is slechts een snelle vonk om het lichtpuntje te laten branden, maar leidt zeker niet tot een diepgaand inzicht. Daarom is het zo moeilijk om dogma’s te veranderen.

En is dat erg? Misschien niet.

Het is erg als je daardoor oogkleppen op hebt en jezelf in de weg zit. En hierdoor je persoonlijke groei stopt op fysiek, emotioneel, geestelijk en ten slotte ook op spiritueel niveau. Immers persoonlijke groei gaat samen op alle levels.

Stel jezelf de vraag:

“Durf jij de genialiteit van het oneindige leven te zien of
stel jij een beperking aan wat jij in het leven kunt ontvangen.”

Spirituele groei?
Ja.. juist ja. Daar zitten vele dogma’s en haken de meeste mensen af. Dat is nu zo jammer, want daardoor voorkom je persoonlijke groei en maatschappelijke groei. Spiritualiteit is niets meer dan een ander bewustzijnsveld waar je mee te maken krijgt als jouw zelf bewustzijn groeit. En is dit vreemd. Nee, dit is al eeuwen bekend. Sommige hebben een mystieke ervaring, anderen komen zelf tot inzicht omdat ze toe zijn aan groei. Sommige schermen zich er van af. Omdat ze onwetend zijn of omdat ze er een blokkade op hebben vanuit het verleden.

In een ver verleden was spiritualiteit heel gewoon. Het was zelfs de norm. Het is een geheim geworden op het moment dat het Christendom door de Romeinen als geloof werd aangenomen. De kennis werd geheim en alleen nog gebruikt door de welvarende die toegang hadden tot deze kennis. En als mystieke verhalen naar buiten gebracht werden, dan herkende we het in de vorm van moeilijk te interpreteren verhalen of sprookjes. Waardoor het steeds verder van ons af is komen te staan. En nog steeds is dit veelvuldig het geval.

We zien spiritualiteit als iets bijzonders.
In de middeleeuwen werden spirituele zaken streng bewaakt. Bij het uitten van jouw waarheid kregen ze een naamplaatje. Ketterij, heks, medicijn mannen, ziener. Opgefokt als de bestrijders waren, verkerend in een lager bewustzijn, totaal onwetend, gingen ze op jacht. Om ze te straffen, met executie tot gevolg. Om zo de bevolking af te straffen, angst te zaaien en de spirituele bezigheden als vreemd te bestempelen. En zo gingen er eeuwen voorbij, waar de machtige gebruik maakten van deze kwaliteit, een verhoogd bewustzijnsniveau. Het grote volk was angstig geworden en leefde in bepaalde patronen waarin ze onbewust werden gedwongen. Zo werd een verhoogd bewustzijnsniveau vooral als “gek” verklaart bij het grote volk. We werden angstig als we iets ervaarden wat niet binnen de norm paste. Zo zijn er vele periodes geweest waarin we beïnvloed werden door de ‘maatschappij’. Later als we terugkijken vragen we ons af, hoe hebben ze dat kunnen geloven en waarom kon men dit accepteren.

Op collectief niveau hebben we nog steeds last van deze blokkades. Enerzijds op het spirituele thema, op het geloof, wat er waar is of niet. Gelukkig is de wetenschap steeds meer in staat om aan te tonen dat spiritualiteit wel degelijk iets is wat bestaat. Ik vraag me af, hebben we wetenschappelijke uitleg nodig om ons te overtuigen dat er meer is dan je brein kan bevatten in onbewuste staat? Dat de wereld er in een bewuste staat anders uit ziet? Kan wetenschap dan het enige verschil maken? In ieder geval is de wetenschap op dit moment nog steeds voor de meeste mensen leidend om bepaalde kennis voor waar aan te nemen en voor verschuiving in ons denken kan zorgen.

Er zijn steeds meer mensen die ‘wakker’ worden en ervaringen hebben met spiritualiteit en zo hun voordeel er mee doen. Ook zij ontdekken hoe de diepere werkelijkheid in elkaar steekt. We moeten niet vergeten hoeveel nieuwe informatie is voortgekomen door spirituele zieners. Denk aan Leonardo Da Vinci, Michelangelo, Bach, Mozart, Newton, Gandhi en ga zo maar door. Spiritualiteit leidt tot denken buiten de bekende kaders en breekt door de starre manier van denken. Het levert nieuwe inzichten op. En dat is wat we nu juist zo nodig hebben om los te komen van het bestaande. Ruimte creëren voor het verkrijgen van innovatieve ideeën om het huidige perspectief van onze samenleving te veranderen.

Hoe kun je dan je oude overtuigingen loslaten?
Het loslaten van oude overtuigingen en denkpatronen vergt moed. De zekerheden die je had, de normen en waarden waar je omgeving nog aan vasthoudt. Hoe kun je dan deze comfort zone loslaten? Het is niet zo eenvoudig als het gewoon laten gaan en in het nieuwe stappen. Zelfs als het oude helemaal niet fijn is, zijn we geneigd vast te houden aan het oude. Dat komt door de kracht van het reptielen brein. Deze zal er alles aan doen om jouw veilig bij het oude te houden. Deze zorgt ervoor dat jij roept: “ik wil dit niet”. Want jij wil niet een oude oncomfortabele situatie opnieuw meemaken. Dat zorgt ervoor dat we allerlei strategieën bedenken om maar niet die nieuwe weg in te slaan.

Het begint met nieuwsgierigheid en bevragen. Over wie je bent in de kern en bij jezelf naar binnen durft te gaan kijken. Het verkrijgen van zelfbewustzijn zorgt ervoor dat je objectiever kunt gaan kijken. De moed om te ontdekken wie jij bent, is stap één naar groei. Het ontdekken wat het verhaal is, wat jij jezelf vertelt, omdat je denkt dat het zo hoort. Als je dat kunt, kun je zaken vanuit een ander perspectief bekijken. Je komt los van je oude patronen. En stel dan de vraag opnieuw: wie heeft er gelijk? Misschien is het woord gelijk niet meer relevant?

Herken jij jezelf hierin? Ik ben benieuwd naar jouw reactie.

Liefs Isabella

Ps. Heb jij moed om jezelf aan te kijken en te groeien? Zodat ook jij impact kunt gaan maken? Neem dan contact met me op. Dan kijken we wat er nodig is, zodat jij ook in de stroomversnelling komt. Dan is ondernemen slechts nog een strategische vorming. Boek hier een gratis inzichten gesprek met mij. Dan vertel ik je er meer over.

Wil je meer informatie of heb je vragen? Stuur gerust een berichtje.
Ik neem dan snel vrijblijvend contact met je op.

Isabella is mindset en business coach voor leiders die vanuit het hart willen leiden en innerlijk werk willen doen om het verschil te maken. Alleen dan kun je succesvoller worden en komen tot transformationele visies en strategieën. Iedere maand plaats ik hier een blog en heb je de mogelijkheid een reactie te plaatsen.

In mijn programma YOU GROW, YOU GO leer ik je in een kort traject bewuster van jezelf te worden en kom je dichter bij je eigen kern. Leren leven en leiden vanuit je essentie, met je eigen innerlijke kracht. Dan ben je in staat te transformeren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *